Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 (Có đáp án) Ôn thi học sinh giỏi lớp 10 môn Anh

Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 (Có đáp án) Ôn thi học sinh giỏi lớp 10 môn Anh

  • Admin
  • 12-05-2021
  • 109 view

Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 là tài liệu rất hữu ích bao gồm 6 đề thi học sinh giỏi môn Anh có đáp án, giúp các bạn tham khảo và làm quen với cấu trúc đề thi học sinh giỏi.

Thông qua việc luyện tập đề thi học sinh giỏi các bạn lớp 10 sẽ tìm được kế hoạch ôn tập đúng phương pháp, cách phân bổ thời gian cho từng mục yêu cầu trong đề thi. Hy vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích cho các bạn và quý thầy cô giáo. Nội dung chi tiết, mời các bạn cùng theo dõi và tải tài liệu tại đây.

Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 có đáp án

Đề thi học sinh giỏi môn tiếng Anh lớp 10

Đề thi HSG tiếng Anh 10 - Đề 1

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1. A. sun B. sure C. succeed D. sort
2. A. measles B. tease C. please D. measure
3. A. new B. sew C. few D. nephew
4. A. thus B. with C. smooth D. maths
5. A. worked B. stopped C. forced D. wanted

Choose the word whose the primary stress differs from the other.

6. A. important B. headmaster C. interested D. motorbike
7. A. disappearance B. confusion C. acceptable D. impossible
8. A. polite B. accept C. custom D. provide
9. A. career B. about C. receive D. passage
10. A. kitchen B. enter C. behind D. people

II. Choose the most suitable word or phrase A, B, C or D to complete each sentence.

1. __________ he has never borrowed any money from me.

A. Last week

B. Up to now

C. Since

D. A week ago

2. ‘Go on, finish the food. It needs __________ up because it won’t stay fresh until tomorrow.

A. eat

B. eating

C. to eat

D. eaten

3. Before he left on his trip to America, the young man promised __________to his parents regularly.

A. writing

B. will write

C. to write

D. wrote

4. I'm on a(n) __________. I want to lose some weight.

A. excursion

B. exercise

C. diet

D. duet

5. Andrew couldn’t __________ himself laughing at the expression on Maggie’s face.

A. help

B. stop

C. escape

D. avoid

6. It looks like they're going to succeed __________ their present difficulties.

A. despite

B. because of

C. even though

D. yet

7. This motorbike is very economical.

A. is inexpensive

C. doesn't pollute the air

B. uses little petrol

D. is powerful

8. You must make them __________their homework.

A. do

B. did

C. to do

D. doing

9. No one in my neighborhood knew who the __________ man was.

A. dies

B. dead

C. died

D. death

10. Nam Cao devoted most of his time __________

A. in writing

B. to write

C. to writing

D. to have written

11. My brother sang __________ of all the pupils of the group.

A. more beautifully

B. the most beautifully

C. less beautifully

D. most beautifully

12. If you__________ to my advice in the first place, you wouldn't be in this mess right now.

A. listen

B. will listen

C. had listened

D. listened

13. His government insisted that he __________ until he finished his task.

A. should

B. shall stay

C. stay

D. stayed

14. In Buckingham Palace two men work __________ to look after the 300 clocks.

A. fully

B. full-time

C. round-clock

D. full o'clock

15. My father still hasn’t really recovered from the death of my mother.

A. looked after

B. taken after

C. gone off

D. got over

16. I've been trying to __________ him all day.

A. fall in love with

B. take track of

C. take advantage of

D. keep in touch with

17. When the tenants failed to pay their bill, the authorities decided to _____ the gas supply to the flat.

A. cut down

B. cut out

C. cut off

D. cut up

18. She didn't mind __________ going with her .

A. she

B. his

C. he

D. himself

19. She told him to shut up and get out.

A. stand up

B. clear up

C. be prepared

D. stop talking

20. Mexico was a Spanish colony.

A. a large coffee farm

C. an international company

B. a farming area

D. a place or a country that belongs to another country

III. Error identification:

1. Light can travels from the Sun to the Earth in eight minutes and twenty seconds.

A. Light

B. travels

C. in

D. seconds

2. How did you manage getting here so quickly?

A. How

B. did

C. getting

D. so

3. Ms Baker , she spent her life working with the health and welfare of the families of workers, is an successful woman in the world.

A. she

B. her life

C. welfare

D. the

4. My family lived in Hue since 1990 to 1996, but we are now living in Sai Gon.

A. lived

B. since

C. but

D. in

5. You've seen her new car, haven't you? How is it like?

A. seen

B. have

C. How

D. like

6. Her well-known film, that won several awards, was about the life of Lenin.

A. well-known

B. that

C. about

D. of

7. Mr. Tam, who has a lot teaching skills at junior level, will be joining our school in August.

A. who

B. a lot

C. be joining

D. in

8. It is not until his father came home which he did his homework.

A. not until

B. came

C. which

D. did

9. The children are exciting about the field trip.

A. The

B. are

C. exciting

D. about

10. If I didn’t liked you, I wouldn’t invite you to my house.

A. If

B. didn't liked

C. wouldn't invite

D. to

IV. Read the text below and decide which answer A, B, C, or D, best fits each space.

Everyone wants to reduce pollution. But the pollution problem is (1)______ complicated as it is serious. It is complicated (2)______ much pollution is caused by things that benefit people. (3)______, exhaust from automobiles causes a large percentage of air pollution. But the automobile (4)______ transportation for millions of people. Factories discharge much (5)______ the material that pollutes the air and water, but factories give employment to a large number of people.

Thus, to end (6)_______ greatly reduce pollution immediately, people would have to (7)______ using many things that benefit them. Most of the people do not want to do that, of course. But pollution can be (8)______ reduced in several ways. Scientists and engineers can work to find ways to lessen the (9)______ of pollution that such things as automobiles and factories cause. Governments can pass and enforce laws that (10)______ businesses and traffic to stop, or to cut down on certain polluting activities.

1. A. as B. more C. less D. like
2. A. so B. while C. though D. because
3. A. Specific B. For example C. Such as D. Like
4. A. takes B. affords C. carries D. provides
5. A. about B. for C. of D. with
6. A. or B. and C. as well D. then
7. A. start B. continue C. stop D. go on
8. A. carefully B. unexpectedly C. gradually D. little
9. A. way B. figure C. number D. amount
10. A. forbid B. prevent C. request D. require

V. Read the passage and choose the correct answer A, B, C, or D for each question.

Aspirin's origins go back at least as early as 1758. In that year, Englishman Edward Stone noticed a distinctive bitter flavor in the bark of the willow tree. To Stone, this particular bark seemed to have much in common with "Peruvian Bark", which had been used medicinally since the 1640s to bring down fevers and to treat malaria. Stone decided to test the effectiveness of the willow bark. He obtained some, pulverized it into tiny pieces, and conducted experiments on its properties. His tests demonstrated that this pulverized willow bark was effective both in reducing high temperatures and in relieving aches and pains. In 1763, Stone presented his findings to the British Royal Society.

Several decades later, further studies in the medicinal value of the willow bark were being conducted by two Italian scientists. These chemists, Brugnatelli and Fontana, determined that the active chemical that was responsible for the medicinal characteristics in the willow bark was the chemical salicin, which is the active ingredient of today's aspirin.

The name "aspirin" is the trade name of the drug based on the chemical salicin, properly known as acetylsalicylic acid. The trade name "aspirin" was invented for the drug in the 1890s by the Bayer Drug Company in Germany. The first bottles of aspirin actually went on sale to the public just prior to the turn of the century, in 1899.

1. According to the passage, aspirin originated

A. no later than 1758

B. sometime after 1785

C. definitely sometimes in 1758

D. no earlier than 1758

2. It can be inferred from the passage that Peruvian Bark

A. caused fevers

B. was ineffective in treating malaria

C. was described to the British Royal Society by Stone

D. was in use prior to aspirin

3. The pronoun "it" in line 5 refers to

A. malaria

B. willow bark

C. effectiveness

D. The British Royal Society

4. The word "properties" in line 5 could best be replaced by

A. ownership

B. body

C. characteristics

D. materials

5. What did the willow bark look like after Stone prepared it for his experiments?

A. It was in large chunks

B. It was a thick liquid

C. It was a rough powder

D. It was in strips of bark

6. The Italian chemists mentioned in the passage most probably conducted their studies on willow bark

A. in the 1750s

B. in the 1760s

C. in the 1770s

D. in the 1780s

7. What is true about Brugnatelli and Fontana?

A. They were from America

B. They added a chemical to the willow bark

C. They conducted studies on the willow bark

D. They were chemical doctors

8. The expression "prior to" in line 15 could best be replaced by _____.

A. at

B. before

C. during

D. after

9. The word "turn" in line 15 could best be replaced by

A. spin

B. corner

C. change

D. reversal

10. Where in the passage does the author name the scientific compound that makes up aspirin?

A. Lines 2-4

B. Line 7

C. Lines 8-9

D. Lines 12-13

VI. Fill in each blank with a suitable word.

LOOKING FOR A JOB

I finished university six month (1)………….., I’ve got a degree in business administration. I enjoyed the course very much though I realize I should have studied a lot harder! A few of my friends have (2)……………got full-time jobs but most, me, are still waiting (3)………..… something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that I keep myself busy. I look through the job advertisements (4)…………… the newspapers every day and I also ask all the people I know to tell me if they hear of any vacancies (5)……………...they work . What I am looking for is something challenging and I would certainly be happy to move to another city or even work abroad for a while. The (6)………….… is not so important at this stage , provided I earn enough to live on, because I don’t want to continue having to depend on my parents, although they are (7)………………..generous to me . At the moment, I’m working in a nearby restaurant two evenings (8)…………….... week, washing up and generally helping out, which brings a little money. The other people working there are very friendly, and many of them are in the same (9)………………as me, so we have lots of to talk (10)…………………

VII. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence. Use the word given and other words to complete each sentence.

1. They are going to repair my car tomorrow.

 I'm going to .............................................................

2. The trip was so interesting that we couldn't forget it.

It ............................................................................

3. Immediately after their arrival, things went wrong.

No sooner……………………………………………

4. If people drive faster, it is more dangerous.

The.........................................................................

5. Hearing that an earthquake had occurred was a great shock to us.

We were ............................................................

6. John finds astronomy very interesting.

 John is..... ..........................................................

7. If we took effective actions now, we could still save the rainforests.

 Were......................................................................

8. I have never seen such beautiful pictures before.

These pictures............................. ............................

9. "Don't forget to go to the supermarket after work".

 He reminded ................................... ......................

10. It was a mistake of mine to park outside the police station.

 I shouldn’t................... .................................................

VIII. Writing:

Write a short paragraph (about 120 words) about the advantages and disadvantages of the Internet

Đề thi HSG tiếng Anh 10 - Đề 2

I. Phonetics:

1. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from others: (0.5p)

1.

A. legend

B. lend

C. defend

D. pretend

2.

A. parents

B. brothers

C. weekends

D. feelings

2. Which word has the main stress different from others: (0.5p)

3.

A. muscle

B. cancer

C. special

D. disease

4.

A. vulnerable

B. psychologist

C. society

D. responsible

II. Grammar and vocabulary:

A. Fill in the blank with the correct form of the verb in parenthesis: (1.5p)

She can’t answer your phone now because she (have)………...………a shower.

Food (store)................................................ in the stomach before it is broken down.

The boy (do)……....………… his voluntary work with his friends some years ago.

It’s easier (make)………………………..a complaint than to give an explanation.

They (watch)……………….. TV when we came.

6. Bill’s wife doesn’t let him (go).............................................to the party.

B. Fill in the blank with the correct form of the word in parenthesis: (1p)

1. In the 1890s, coloured people in South Africa were not treated _____________ (equal)

2. Participating in a (compete)_________________________is quite stressful.

3. The (appear)_________________ of her debut album is an important event in her life.

4. Let's throw (value) _____________________things away because of their little use.

C. Choose the best answer to complete the following sentences: (1.5 p)

1. The………. of warm clothes from the donors last winter was really meaningful to those poor children.

A. volunteering

B. donation

C. advantage

D. charity

2. Acupuncture can ease pain and treat from simple to complicated ailments.

A. acupoints

B. treatments

C. points

D. diseases

3. Teachers are supposed to………… responsibility for students’ education.

A. do

B. join

C. rush

D. take

4. I often take part ..................social activities every weekend.

A. in

B. for

C. against

D. over

5. She has an exceptional ability. It means she is a……..

A. devotee

B. enthusiast

C. talent

D. idol

6. Bread is usually _____ wheat.

A.made of

B.made with

C.made from

D.made by

III. Reading:

A. Read the passage carefully and choose the correct answer: (1.25 p)

Music influences people in different ways or the same person differently at different times. Music may seem to influence people differently. That is because people can react differently to the music. We are able to apply a choosing process to the music we hear. If someone hates jazz, then a jazz piece with a positive effect will probably not make him feel good. A happy song might appear to make an angry person angrier, yet it is not the music itself that is creating the anger; rather it is the positive effect of the music. The angry person does not want to accept the song's happy feeling: it points out his already existing anger, and makes that anger come to the surface. When a piece of music is played and we are listening to it, our body, mind, and feelings are being affected. The musicians of ancient cultures such as China, India, Turkey and Greece understood the effects of music. In fact, Pathagoras, in ancient Greece, introduced a whole science that concerned them. Because the musicians of these ancient cultures understood these effects, they created music that was positive, uplifting, and beneficial. Once the effects of music are better understood, the next step is to gain a better understanding of the music around us, and what effect it is actually having.

1. The text is about_____.

A. The science of music

B. Understanding music

C. The effects of music on human feelings

D. Music and an angry person

2. Music_____.

A. cannot be chosen

B. affects everybody in the same way

C. affects us in different ways

D. never makes us angry

3. According to the text,_____.

A. Everybody likes jazz

B. Jazz always makes us feel better

C. No one likes jazz

D. a very angry person sometimes do not accept music

4. In ancient cultures, there used to be a science that concerned the effects of music in_____.

A. China

B. India

C. Turkey

D. Greece

5. The word "Once" has a close meaning to_____.

A. on time

B. when

C. because

D. if

B. Choose the best option to fill in each blank: ( 1,25 p)

In the western customs (1) _____ hands is the customary form of greeting, but in China a nod of the head or slight bow is sufficient. Hugging and kissing when greeting are uncommon. Business cards are often (2) _____ and yours should be printed in your own language and in Chinese. Also, it is more respectful to present your card or a gift or -any other article using (3) _____ hands. The Chinese are enthusiastic applauders. You may be greeted with group clapping, even by small children. When a person is applauded in this practice it is the custom for that person to return the applause or a "thank you." (4)_______walking in public places, direct eye contact and staring is uncommon in the larger cities, especially in those areas accustomed to foreign visitors. (5) _____, in smaller communities, visitors may be the subject of much curiosity and therefore you may notice some stares.

 1.

A. taking

B. shaking

C. grasping

D. hugging

2.

A. exchanged

B. changed

C. transferred

D. converted

3.

A. pair

B. couple

C. double

D. both

4.

A. When

B. Because

C. So

D. Although

5.

A. Moreover

B. Furthermore

C. However

D. Whatever

.................

Đáp án đề thi học sinh giỏi môn tiếng Anh 10

Đáp án đề thi HSG tiếng Anh 10 - Đề 1

Tổng: 20 điểm, cụ thể như sau:

Câu I: (2 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. B 2. D 3. B 4. D 5. D
6. A 7. A 8. C 9. D 10. C

Câu II: (4 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2điểm:

1. B 2. B 3. C 4. C 5. A
6. A 7. B 8. A 9. B 10 C
11. B 12. C 13. C 14. B 15. D
16. D 17. C 18. B 19. D 20. D

Câu III: (2 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. B 2. C 3. A 4. B 5. C
6. B 7. B 8. C 9. C 10. B

Câu IV: (2 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. A 2. D 3. B 4. D 5. C
6. A 7. C 8. C 9. D 10. D

Câu V: (2 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. A 2. D 3. B 4. C 5. C
6. D 7. C 8. B 9. C 10. D

Câu VI: (2 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,2 điểm:

1. ago 2. already 3. for 4. in 5. where
6. salary 7. very 8. a/per 9. situation 10. about

Câu VII: (3 điểm) - Mỗi câu đúng được 0,3 điểm:

1. I'm going to have my car repaired tomorrow.

2. It was such an interesting trip that we couldn't forget it.

3. No sooner had they arrived than things went wrong

4. The faster people drive, the more dangerous it is.

5. We were (greatly/very) shocked to hear/when we heard that an earthquake had occurred

6. John is interested in astronomy.

7. Were we to take effective actions now, we could still save the rainforests.

8. These pictures are the most beautiful (that) I've ever seen

9. He reminded me/her/us/them to go to the supermarket after work.

10. I shouldn’t have parked outside the police station.

CÂU VIII: (3 điểm)

Yêu cầu:

+ Viết đúng bố cục của một bài luận.

+ Trình bày rõ ràng, sạch sẽ.

+ Không phạm nhiều lỗi về chính tả và ngữ pháp

Đáp án đề thi HSG tiếng Anh 10 - Đề 2

I. Phonetics:

* Choose the word whose underlined part is pronounced differently from others: (0.5p)

1. A. legend

2. A. parents

* Which word has the main stress different from others: (0.5p)

3. D. disease

4.A. vulnerable

II. Grammar and vocabulary:

A. Fill in the blank with the correct form of the verb in parenthesis: (1.5p)

1. is having

2. is stored

3. did

4. to make

5. were watching

6. go

B. Fill in the blank with the correct form of the word in parenthesis: (1p)

1. equally

2. competition

3. appearance

4. valueless

C. Choose the best answer to complete the following sentences: (1.5 p)

1. B. donation

2, diseases

3, take

4. A. in

5. C. talent

6. C. made from

III. Reading:

A. Read the passage carefully and choose the correct answer: (1.25 p)

1. C. The effects of music on human feelings

2. C. affects us in different ways

3. D. a very angry person sometimes do not accept music

4. D. Greece

5. B. when

B. Choose the best option to fill in each blank: ( 1,25 p)

1. B shaking

2. A exchanged

3. D both

4. A When

5. C However

IV. Writing:

A. Find out the mistake in the following sentences: (1p)

1. D. the poor

2. B. take

3. A. get annoyed

4. B. carefully

B. Rewrite the following sentences, using the suggestions: (1.5 p)

1. You can go with us to the event or you can stay at home watching TV.

2. -> The furniture was too expensive for me to buy.

3. ->The trains were held up by fog.

..................

Nội dung vẫn còn, mời các bạn tải file tài liệu để xem thêm chi tiết

Trên đây là tất cả những gì có trong Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 (Có đáp án) Ôn thi học sinh giỏi lớp 10 môn Anh mà chúng tôi muốn chia sẻ với các bạn. Bạn ấn tượng với điều gì nhất trong số đó? Liệu chúng tôi có bỏ sót điều gì nữa không? Nếu bạn có ý kiến về Bộ đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 10 (Có đáp án) Ôn thi học sinh giỏi lớp 10 môn Anh , hãy cho chúng tôi biết ở phần bình luận bên dưới. Hoặc nếu thấy bài viết này hay và bổ ích, xin đừng quên chia sẻ nó đến những người khác.

Facebook
Bạn cần đưa danh sách của mình lên nvad.biz? Hãy liên hệ ngay với chúng tôi để được hỗ trợ đăng bài viết!
05 Comments

Post Comment

(*) Lưu ý:
+ 1: Bạn phải sử dụng email thật, một email xác thực sẽ được gửi đi sau khi bạn gửi comment để xác nhận bạn không phải là người máy. Nếu bạn không xác nhận email, comment của bạn CHẮC CHẮN sẽ không được duyệt.
+ 2: Bạn chỉ cần xác thực email cho lần đầu tiên, những lần sau sẽ không cần xác thực
+ 3: Chúng tôi sẽ không hiển thị công cộng email của bạn